Pasqua en Benimaclet 2017

Us proposem un espai per a xiquetes i xiquets durant les vacances escolars de Pasqua a Benimaclet. Un espai de joc, aprenentatge, convivència i art en un lloc únic com és l’Escuela Meme, una vella alqueria recuperada com a espai cultural independent.

Durant els dies que dura l’escoleta de Pascua procurarem oferir un entorn acollidor i respectuós amb cada infant alhora que proposarem una experiència educativa basada en l’art. En aquest cas plantegem com a eix una aproximació al dibuix des d’una pràctica prou comú i alhora desconeguda com és l’art de dibuixar mapes.

Edats:
Franja orientativa de 3 a 8 anys 

Dies i horaris:
Del 18 al 21 d’abril.
De 9 a 14h o de 9 a 17 h.
(Tant l’horari d’entrada com d’eixida és flexible i dependrà de les necessitats i ritmes de cada família)

Informació i inscripcions:
hola@catxirulolab.org o al 649 506 915

 

Què farem?

“Dibuixar és una forma de pensar, de crear, de plasmar una idea (…) és un nexe entre la ment i la mà, entre la idea i la matèria, entre la creativitat i la realitat.”
Oscar Guayabero, comisari de《TRAÇ. El dibuix com a eina de coneixement

Sovint entenem el dibuix, i el seu aprenentatge, des de la necessitat de representar d’allò que veiem (o podríem veure) amb els nostres propis ulls. D’aquesta manera sovint pensem amb el dibuix al natural, el dibuix tècnic, la il·lustració, etc. Però el dibuix és una disciplina, un llenguatge, que ens permet donar forma a coses que difícilment podrien veure com és el cas dels mapes. Els mapes no han de ser tan sols dibuixos tècnics, objectius, realistes que descriuen un territori, una idea o una situació, també poden ser, i de fet sovint ho són, representacions sensibles, creatives, ideològiques i emocionants, etc. És a dir, els mapes es poden entendre com una manifestació artística com qualsevol altre.

Per altra banda, de la mateixa manera que quan dibuixem un objecte ens ajuda a entendre’l millor (en una pràctica de dibuix al natural) quan dibuixem un mapa succeïx una cosa similar amb allò que es representa. Per tant el dibuix no és tan sols un mitjà d’expressió sinó també un vehicle de coneixement.

Com ho farem?

Proposem un taller on explorar, descobrir i dibuixar l’entorn a partir de les experiències, coneixements i inquietuds de cada infant. Prenent com a punt de partida els diferents recorreguts habituals pel barri de cada un de nosaltres anirem teixint una cartografia col·lectiva de vivències, emocions, impressions i desitjos sobre el territori.

Aquesta és una proposta per gaudir passejant, explorant i jugant, al mateix temps que reflexionem, investiguem i generem un nou mapa què reflectisca l’espai que habitem des de les nostres mirades.

A través d’una metodologia educativa activa, crítica i en la qual les pràctiques artístiques seran el mitjà per a un desenvolupament creatiu, crític i conscient. Alternarem el treball a l’espai-taller amb recorreguts urbans per Benimaclet i estones de joc.


Alguns moments de l’escola de Pasqua 2017